Deinze werkt aan veilige voetpaden

Bachte-grot wordt eindelijk beter bereikbaar voor voetgangers komende vanuit het dorp. Ook op andere plaatsen in Deinze worden de dorpskernen aangepakt door enkele ontbrekende verbindingen aan te leggen in het voetpadennetwerk. Vosselare werd aangepakt, Bachte-Maria Leerne, Sint-Martens-Leerne en Landegem worden momenteel aangepakt.

De voetpaden in Vosselare-dorp werden al aangepakt. Recent werden de werken aan de Damstraat in Sint-Martens-Leerne voor een bedrag van 73.128,57 euro uitgevoerd en aan de Bachtekouter in Bachte voor een bedrag van 67.860 euro. In Landegem werken we momenteel aan de Vosselarestraat waar de voetpaden tussen de Bovenstraat en de Veldbloemlaan worden verbreed. “Het is belangrijk dat mensen meer en verder te voet kunnen gaan”, stelt eerste schepen Johan Cornelis (CD&V). “We werken dankzij ons onderhoudscontract aan een stevig tempo door. Op die manier kunnen we op verschillende plaatsen op het grondgebied veel aanpakken.”

Iedereen voetganger

“We vergeten vaak dat op het einde van de rit iedereen voetganger wordt. Daarom maken we onze infrastructuur nog beter. Het is ook pas daardoor dat we mensen bereid vinden om meer en verder te voet te gaan, wat ook goed is voor de gezondheid”, aldus burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). “We hanteren ook het principe dat alle infrastructuur voor kleine wieltjes moet kunnen gebruikt worden”, stelt Jan Vermeulen. “In Bachte en Landegem zijn er ook veel instellingen voor personen met een handicap”, die zich vaak met een rolstoel verplaatsen. Daar hadden we vroeger te weinig aandacht voor.”

Johan Cornelis is tevreden met de inhaalbeweging. “Je mag niet vergeten dat alle besturen deze legislatuur twee jaar verloren hebben door de Coronapandemie. Bovendien zijn er nog bijkomende energiecrisissen geweest, en problemen met de toelevering van grondstoffen door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft allemaal zijn impact gehad. Maar dankzij onze goede planning en wekelijks overleg met de technische diensten zitten we stilaan terug op schema.”

Naadloos

De voetpaden zijn ook een goede zaak voor de vele wandelpaden die door Toerisme Deinze en de VVV Leiestreek worden uitgerold. Daarnaast zijn er ook vele wandelevenementen vanuit ATB De Natuurvrienden, waar telkens meer dan 1000 mensen op afkomen.

“De eerste vraag die we ons stellen bij elke verplaatsing is of we deze niet te voet kunnen doen. Meer en meer inwoners pikken die gedachte goed op. Maar de infrastructuur moet ook naadloos worden zodat vooral rolstoelgebruikers geen hindernissen meer hebben. De komende jaren blijft Deinze investeren in voetpaden. We moeten de omgeving rond elke kern en elke school over een afstand van minstens 500 meter veilig maken voor iedereen, de voetganger, de ouder met de buggy, de rolstoelgebruiker, de senior met een rollator. Als we rond onze eigen deur kijken, weten we dat er helaas ook nog veel werk op de plank ligt.”, besluit burgemeester Jan Vermeulen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...