De keuze voor het stuk was zeker niet toevallig, vertelt Goetgeluk. “Je moet eigenlijk een beetje gek, creatief en quasi onvermoeibaar zijn om dit project tot een goed einde te brengen, maar ik was er rotsvast van overtuigd dat de leerlingen dit maatschappijkritische stuk zouden kunnen brengen. Dat de voorstelling gebaseerd is op een waar gebeurd experiment in de VS, waarbij een leraar geschiedenis aan zijn leerlingen duidelijk maakt hoe het mogelijk is dat Hitler in de aanloop naar de tweede wereldoorlog zo’n grote aanhang kon verwerven in Duitsland, maakt het alleen nog maar sterker. Ik heb me gebaseerd op een script dat goedgekeurd is door diezelfde leraar, Ron Jones. Te gewelddadige zaken, zoals in de Duitse film Die Welle, heb ik bewust weggelaten, maar het psychische geweld en de duidelijke boodschap is er des te meer.”
Met een gevoel van trots en opluchting kijken regisseur en acteurs terug op de repetities en voorstellingen. Zeker omdat het parcours niet zonder hindernissen verliep. De productie moest immers worden uitgesteld na een zware blessure van hoofdrolspeler Joppe De Campeneere, die dankbaar is dat hij toch de kans kreeg om de hoofdrol van leraar Frank De Belder te kunnen spelen. “Ik denk soms nog terug aan die noodlottige dag, waarop ik mijn knie blesseerde. Wat er toen allemaal door mijn hoofd spookte! Gelukkig besliste de school om de voorstellingen twee maanden uit te stellen, en na een stevige revalidatie konden we terug aan de slag. Ik ben ongelooflijk trots op het resultaat nu, op de vorderingen die iedereen heeft gemaakt en op wat we als groep samen hebben gecreëerd.”
Vierdejaarsleerling Maxime Lachaert was de benjamin van het gezelschap. Voor hem was het alvast een onvergetelijke ervaring. “Tijdens mijn opleiding in de academie werk ik steeds met dezelfde mensen, maar nu werd ik echt in een nieuwe groep gegooid. Dat viel zeer goed mee, en we hielpen elkaar waar nodig. Het was voor mij wel nieuw om echt te anticiperen op de reacties van het publiek. Ik voel dat ik gegroeid ben als acteur. Wat nu overheerst is echt een voldaan gevoel.”
Wanneer er nog eens een schooltoneel volgt, is moeilijk te voorspellen. Sint-Hendrik heeft immers een gevarieerde traditie van schoolfeesten, toneelopvoeringen, sportfeesten, poëzieavonden en talentenjachten. Mogelijkheden genoeg dus voor creatieve leerlingen.
Dienst Evenementen en Toerisme lanceert twee gloednieuwe gezinswandelingen onder de titel Op stap met Fikske.…
Ook dit jaar is er de Tuin- en Lifestylebeurs Ooidonk tijdens het paasweekend! Van zaterdag…
Tijdens de paasvakantie organiseert Stad Deinze samen met Jeugdraad Deinze opnieuw bloklocaties voor studenten. In…
Er komt een nieuwe zachte doorsteek voor fietsers en voetgangers tussen de Cyriel Buyssestraat en…
Onze nieuwe burgemeester van Deinze heeft zopas een primeur aangekondigd: een exclusief parfum dat de…
Deinze verwelkomde op 24 maart de topatleet Thomas Van Der Plaetsen, die met zijn kajaktocht…