Lezingenreeks Onderwijs van morgen: diversiteit, uitdagingen en mondiale inzichten
In het kader van SDG 4: Kwaliteitsonderwijs wordt een inspirerende lezingenreeks georganiseerd getiteld Onderwijs van morgen: diversiteit, uitdagingen en mondiale inzichten. Tijdens deze reeks zullen gerenommeerde sprekers vanuit diverse invalshoeken reflecteren over de toekomst van onderwijs en jongeren in een snel veranderende samenleving. De reeks loopt van 10 oktober tot 12 november, en bevat drie boeiende lezingen met ruimte voor dialoog en verdieping.
Al meerdere jaren slaan de Lokaal Mondiale Raad Deinze, Bibliotheek Deinze, Oxfam Wereldwinkel, Avansa regio Gent en Amnesty International de handen in elkaar voor een verrassende lezingenreeks die inspeelt op actuele maatschappelijke thema’s, zowel lokaal als internationaal. Dit jaar wordt ingezoomd op kwaliteitsonderwijs, een onderwerp dat relevanter is dan ooit.

“Onderwijs vormt de ruggengraat van elke samenleving. Door lokaal te investeren in sterke scholen bouwen we aan een toekomst van gelijke kansen. Onze stedenband met Senegal leert ons dat onderwijs een gedeelde verantwoordelijkheid is, die ons wereldwijd verbindt en verrijkt” vertelt Nathalie Lambrecht, schepen bevoegd voor Onderwijs en Lokaal Mondiaal Beleid.
Rutger De Reu, schepen bevoegd voor Jeugd, voegt daaraan toe: “Wanneer jongeren zich gehoord en gesteund voelen, hebben ze de kracht om niet alleen hun eigen toekomst vorm te geven, maar ook een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.”
In een tijd waarin het onderwijs onder toenemende druk staat door maatschappelijke veranderingen, worden zowel leerkrachten als jongeren geconfronteerd met grote uitdagingen. Hoe gaan we met deze problemen om? Waar liggen de kansen om het onderwijs van morgen te versterken?
Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan deze inspirerende lezingen. Reserveer je plaats en ontdek hoe we samen kunnen werken aan een beter, inclusiever en toekomstgericht onderwijs.
10 oktober: Amir Bachrouri – Over het vuur van de jeugd dat steeds wordt gedoofd
De aftrap van de reeks wordt gegeven door Amir Bachrouri, die zijn boek Doe maar niet, over het vuur van de jeugd dat steeds wordt gedoofd komt voorstellen. Amir is een jonge twintiger die al vroeg gepassioneerd raakte door taal, wat uitmondde in zijn boek over het leven als biculturele jongere in Antwerpen. In zijn werk onderzoekt hij de complexiteit van identiteit, de zoektocht naar zingeving en de maatschappelijke uitdagingen waar jongeren vandaag mee geconfronteerd worden.
Amir, ook rechtenstudent en columnist, pleit in zijn betoog voor meer begrip en dialoog in een samenleving die steeds meer gepolariseerd raakt. Hij gaat graag met zijn publiek in gesprek en stelt hierbij altijd de vraag: hoe kunnen we de stem van de jeugd versterken? Deze lezing vindt plaats in de Aula van Sint-Hendriks en zal worden afgesloten met de voorstelling van de scholenband met KeMoPODi.
17 oktober: Tom Decorte – Jongeren en druggebruik: tendensen in gebruik en beleid, globaal en lokaal
Op 17 oktober verwelkomen we professor Tom Decorte, criminoloog aan de UGent en oprichter van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek. Hij zal spreken over Jongeren en druggebruik: tendensen in gebruik en beleid, globaal en lokaal. De media bericht regelmatig over spectaculaire drugsvangsten en gevallen van problematisch gebruik, maar wat zegt dit over het werkelijke drugsgebruik onder jongeren, zowel internationaal als in Vlaanderen?
Professor Decorte schetst het bredere plaatje van drugsgebruik en het beleid, en legt de link naar de lokale context. Een medewerker van Drugpunt Deinze zal hierop verder ingaan door te focussen op de evolutie en het profiel van gebruikers in Deinze, en de rol van scholen en jongerenwerkers in preventie en remediëring.
12 november: Bruno Vanobbergen – Uitdagingen voor jongeren en het onderwijs
Op 12 november sluit Bruno Vanobbergen, voormalig kinderrechtencommissaris en huidig topman van het katholiek onderwijs in Vlaanderen, de lezingenreeks af in Leietheater. Hij zal spreken over de uitdagingen waar kinderen en jongeren vandaag voor staan en hoe het onderwijs hierin een cruciale rol kan spelen. Vanobbergen heeft tijdens zijn carrière steeds aandacht gevraagd voor kwetsbare jongeren en komt nu met een visie over hoe onderwijs hen kan ondersteunen.
Daarnaast bespreekt hij de bredere uitdagingen binnen het onderwijs, zoals het lerarentekort en de dalende onderwijskwaliteit, en hoe we welzijn en inclusie kunnen verzoenen met deze problemen.
Praktische informatie:
- Lezing 1: 10 oktober om 19.30 uur: Amir Bachrouri in Aula Leiepoort Sint-Hendriks
- Lezing 2: 17 oktober om 19.30 uur: Tom Decorte in bibliotheekkelder
- Lezing 3: 12 november om 19.30 uur: Bruno Vanobbergen in Leietheater
Tickets via:
https://deinze.bibliotheek.be/agenda
Bibliotheek Deinze
Info
Dienst Onderwijs en Samenleven
Mouterijdreef 22
9800 Deinze
[email protected]