“De gemeenteschool is al meer dan anderhalve eeuw een gevestigde waarde in Landegem” zegt Nathalie Lambrecht, schepen bevoegd voor onderwijs. “Door de gestage groei van het leerlingenaantal onderging de schoolsite in de loop der jaren een hele metamorfose. Dit resulteerde tot een gemeenteschool, georganiseerd in verschillende gebouwen in uiteenlopende bouwstijlen, verspreid over het schoolterrein zonder een duidelijke leesbaarheid voor de gebruiker en de bezoeker. Aanvullend aan de pedagogische opdracht van de school wenste de Stad de buitenschoolse opvang Kadeeke een eigen plek te geven zodat deze complementair aan de school, op een kwalitatieve manier, kan georganiseerd worden. Door deze evolutie in de school drong een uitbreiding en renovatie van de gebouwen zich op. Om een duurzame en functionele oplossing te bieden aan de hedendaagse en toekomstige noden en normen werd geopteerd om de school te herinrichten, te vernieuwen en uit te breiden tot één school die op een logische en leesbare manier georganiseerd is in duurzame gebouwen die aangepast zijn aan hun functie.”
Langetermijnvisie en strategie
Om aan deze toekomstige noden te kunnen blijven voldoen is het belangrijk dat er heel zuinig en strategisch omgegaan werd met de beschikbare ruimte op de schoolsite. Er werd daarom een lange termijnvisie en toekomststrategie ontwikkeld. Er wordt bovendien ingezet op een polyvalent gebruik van de schoolgebouwen. Zo werd vorig schooljaar een filiaal van KADE opgestart en kan de polyvalente zaal voortaan buiten de schooluren verhuurd worden aan derden.
Uitbreiding en renovatie van de schoolgebouwen
“De uitbreiding omvat een aantal grote klaslokalen, een polyvalente zaal, keuken, berging, sanitaire ruimtes en circulatiezone met lift”, vertelt Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor patrimonium. “Het filiaal van KADE is geïntegreerd in de nieuwbouw van de school. Op het dak werd een buitenklas voorzien. Het bestaande schoolgebouw werd grondig gerenoveerd. Er werd ingezet op het energiezuiniger maken en verduurzamen van het gebouw. Het voormalig kantoor van de directie/secretariaat werd volledig vernieuwd en omgebouwd tot een volwaardig secretariaat, waar zowel de school als KADE gebruik van maken. De oude refter werd grondig aangepakt en uitgebreid en zal de nieuwe thuishaven zijn voor de buitenschoolse kinderopvang Kadeeke. De buitenschoolse kinderopvang Beertje, tot nu toe gehuisvest in een lokaal in kleuterschool De Berenboot, verhuist naar ’t Wilgennest en versmelt met Kadeeke. Het meubilair werd grotendeels vernieuwd en het nieuwe dak werd uitgerust met zonnepanelen.”
Schoolomgeving
Naast het verduurzamen van het schoolgebouw zetten we ook in op de schoolomgeving. Deze werd grondig onder handen genomen. De chaletklassen werden afgebroken en maken plaats voor de nieuwe overdekte toegang. De parking en overdekte fietsenstalling aan de straatzijde maken plaats voor een voorplein waar de ouders elkaar kunnen ontmoeten en hun kinderen kunnen opwachten. Er werd veel aandacht besteed aan de ontharding en vergroening van de omgeving.
Verder zal nog ingezet worden op het ontharden van de randen en de speelplaats en op het versterken van de link met het natuurgebied Vallei van de Oude Kale. Op die manier willen we de buitenruimte omvormen tot een biodiverse, groene en ecologisch verantwoorde omgeving. ‘t Wilgennest natuurlijk verbinden doen we met de steun van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. De Vlaamse subsidie bedraagt 39.436,72 euro en kadert in de oproep Natuur in je school.
Kostprijs
De totale kostprijs van de uitbreiding en renovatie van de school, inclusief de heraanleg van de omgeving, bedraagt 3.877.110 euro (inclusief btw).
Aantallen
Kadeeke biedt opvang aan een zeventigtal kinderen, waarvoor acht kinderbegeleiders instaan. De kleuters van de kleuterschool De Berenboot worden met elektrische fietsen (Gocabs) naar de nieuwe opvang in ’t Wilgennest gebracht.
De school telt vandaag 180 leerlingen, 18 leerkrachten en 4 personeelsleden onderhoud.
Het filiaal KADE telt 73 leerlingen, 7 leerkrachten en 1 toezichter. De lessen hebben plaats op dinsdag en donderdag tussen 16 en 19 uur. Je kan er muziekinitiatie (voor 6- en 7-jarigen), muziekatelier (voor 1ste en 2de jaar van de lagere graad) volgen. Per schooljaar zullen de lessen muziekatelier verder opgebouwd worden. Volgend schooljaar komt er een 3e leerjaar bij en het schooljaar daarop ook een 4e leerjaar. Je kan er ook instrumentlessen volgen zoals cello, gitaar, hobo, viool en piano.
“Er werd sterk ingezet op het onderwijs van nu en de toekomst, op verbinding met de buurt, op het realiseren van een brede school. Door de grotere ruimtes, klassen die verbonden kunnen worden, een buitenklas … kunnen we onze gedifferentieerde aanpak versterken, co-teaching nog praktischer organiseren en nog meer klasdoorbrekend werken. Tot slot zorgt deze nieuwe, ruime schoolsite er ook voor dat elk kind zijn of haar plekje kan vinden in de school. We heten dan ook iedereen van harte welkom in ‘t Wilgennest!”, besluit directeur Rebecca Pauwels.
Dienst Evenementen en Toerisme lanceert twee gloednieuwe gezinswandelingen onder de titel Op stap met Fikske.…
Ook dit jaar is er de Tuin- en Lifestylebeurs Ooidonk tijdens het paasweekend! Van zaterdag…
Tijdens de paasvakantie organiseert Stad Deinze samen met Jeugdraad Deinze opnieuw bloklocaties voor studenten. In…
Er komt een nieuwe zachte doorsteek voor fietsers en voetgangers tussen de Cyriel Buyssestraat en…
Onze nieuwe burgemeester van Deinze heeft zopas een primeur aangekondigd: een exclusief parfum dat de…
Deinze verwelkomde op 24 maart de topatleet Thomas Van Der Plaetsen, die met zijn kajaktocht…